Daleråsen bru

Daleråsen bru krysser E134 omtrent 9 km vest for Drammen i Buskerud fylke. Brua er del av et veisystem for landbruks- og skogsdrift og den er utformet for full trafikkbelastning. Brua krysser rett over E134 og er gitt en buet fasong i den hensikt å gli godt inn i landskapet som består av skogkledde åser og daler.
 
Daleråsen bru ble utformet som en erstatning for en allerede planlagt betongbru. Kostnadene ble omtrent de samme.

Byggeår: 2001
Sted: Mjøndalen
Lengde: 68,9 m
Spenn: 32,6 og 27,4 m
Bygg: broer
Arkitekt: Statkraft Grøner AS og Plan Arkitekter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det statiske systemet i brua består av 2 nesten identiske spenn av limtrebuer med et delvis skrånende brudekke. Det tverrspente brudekket er av limtrebjelker, støttet av tverrbærere i stål med vertikale stålstag.Slitelaget er av 123 x 36 mm bord. Mellom tredekket og det tverrspente limtredekket er det et skikt med asfaltbelegg som fungerer som en vanntett membran.
 
Det langsgående rekkverket i tre er festet til stålstenderne. Alt trematerialet i buene er dobbeltimpregnert, lamellene med CCA, klasse A. Hele konstruksjonen ble deretter impregnert med kreosot med redusert opptak. Alt stål er i kvalitet S 355 og er varmgalvanisert til minimum 100 micrometer.
 
Buer, vertikale stendere og bjelker ble løftet på plass med kran og midlertidig støttet. Brudekket og rekkverket ble montert på stedet.

Oppdatert: 07.06.2006
Publisert: 04.04.2005